Participants

John R. Gold, catedràtic de Història de la Geografia Urbana de la Facultat de Ciències Socials i Dret de la Oxford Brookes University, és l’autor o editor, de 15 llibres sobre qüestions urbanes i culturals. Actualment està treballant en la tercera part de la seva trilogia sobre el modernisme arquitectònic a la Gran Bretanya, titulat “The Legacy of Modernism: modern architects, the city and the collapse of orthodoxy, 1973-1990”. La segona edició del seu llibre “Olympic Cities: city agendas, Planning, and the World’s Games, 1896-2016”, editat conjuntament amb Margaret Gold, serà publicat al setembre de 2010 per Routledge’s, dins la sèrie Estudis d’Història, Planejament i Medi Ambient. A més, conjuntament amb Margaret Gold estan treballant en “Festival Cities: Culture, Planning and Urban Life since 1918” (per a la seva publicació al 2011, per Routledge’s, també dins la sèrie Estudis d’Història, Planejament i Medi Ambient), i en una obra de quatre volums titulada “The Making of Olympic Cities” per la Sèrie de Grans Obres de Routledge’s (2011).

Margaret Gold és professora titular d’Art i Gestió del Patrimoni a la London Metropolitan University i associada al University’s Cities Institute. És coautora de “Imagining Scotland” (Scholar Press, 1995) i de “Cities of Culture” (Ashgate, 2005). La segona edició del seu llibre “Olympic Cities: city agendas, Planning, and the World’s Games, 1896-2016”, editat conjuntament amb John Gold, serà publicat al setembre de 2010 per Routledge’s, dins la sèrie Estudis d’Història, Planejament i Medi Ambient. A més, conjuntament amb John Gold, estan treballant en “Festival Cities: Culture, Planning and Urban Life since 1918” (per a la seva publicació al 2011, per Routledge’s, també dins la sèrie Estudis d’Història, Planejament i Medi Ambient), i en una obra de quatre volums titulada “The Making of Olympic Cities” per la Sèrie de Grans Obres de Routledge’s (2011).

Nicholas Crosson treballa a l’Aliança Cultural del Gran Filadelfia des de 2005. Com a Director de Recerca, investiga, analitza i reporta qüestions relacionades amb les arts i la cultura; temes de polítiques culturals i les qüestions legislatives, també coordina projectes de recerca locals i nacionals. Crosson ha estat el director editorial i coautor de Arts, Culture, and Economic Prosperity in Greater Philadelphia (2007) i the Greater Philadelphia Cultural Alliance Portfolio reports (2006, 2008 i 2010, em premsa) que ofereixen una mirada sense precedents i en profunditat en el àmbit  del sector cultura sense ànim de lucre a Philadelphia. Portfolio ha estat reconegut com “l’intent més ambiciós i impressionant per descobrir dades quantitatives” sobre la indústria cultural de la regió fins a la data (9/26/06 editorial del Philadelphia Daily News). Anteriorment Crosson es va treballar com a investigador al Pennsylvania Small Business Development Centers, Amnesty International USA, i el Kennedy Institute of Ethics. Ha estat professor de filosofia a St Joseph’s University, Georgetown University i Boston College. És autor de diversos articles sobre ètica i filosofia política. Ell té un MA en filosofia per la Georgetown University i un BA en filosofia al Haverford College. El seu article més recent sobre les arts i la cultura és “John Dewey, Adam Smith, Divas and Ballerinas: Instrumental Values in a Framework for Cultural Development Policy”.

Montserrat Parella-Eastaway ha treballat a la Universitat de Barcelona des de l’any 1993, com a docent i investigadora. Actualment és professora Titular d’Universitat. El seu principal objecte d’estudi ha estat l’habitatge i l’economia urbana. La política d’habitatge, particularment en la forma d’habitatge social, els problemes d’accés a l’habitatge, el desenvolupament sostenible i el territori, l’habitatge com a determinant de la cohesió social, els processos de renovació urbana i les noves fórmules de competitivitat urbana a al segle XXI són, entre altres, aspectes clau de la seva recerca. Tant l’aproximació pluridisciplinar com la comparació amb altres països i ciutats d’Europa ha estat una característica comuna en molts dels seus projectes. També amb Amèrica Llatina. La Dra. Parella-Eastaway ha estat la responsable de tres equips de recerca en projectes finançats per la Unió Europea. Són especialment rellevants: el projecte SOCOHO “The importance of housing systems in safeguarding social cohesió in Europe” (2000-2002), el projecte RESTATE “Restructuring large-scale housing estates in European cities: good practices and new visions for sustainable neighborhoods and cities “(2002-2005) i el projecte ACRE” Accommodating Creative Knowledge – Competitiveness of European Metropolitan Regions within the Enlarge Union “(2007-2010). Actualment, Montserrat Parella-Eastaway lidera el Grup de Recerca Consolidat per la Generalitat de Catalunya anomenat “Creativitat, innovació i transformació urbana”.

Chris Gibbon treballa a BOP Consulting, una consultora amb seu a Londres especialitzada en la cultura i les indústries creatives. Geògraf econòmic de formació, Gibbon dirigeix gran part de la investigació quantitativa de BOP Consulting sobre la ubicació i el perfil de les indústries creatives al Regne Unit, especialment a nivell subregional. Ha estudiat llocs tan diversos com l’oest d’Anglaterra, Yorkshire, a l’oest de Londres i les valls de Gales. Gibbon ha treballat prèviament per Strategic Urban Futures, una empresa dedicada a la reganeració urbana ubicada a Hackney, a l’est de Londres, i Local Futures, una consultora de recerca. És un graduat per la London School of Economics.

Mariette Sibertin-Blanc va nèixer l’any 1975 i és professora d’ordenació del territori i urbanisme al Departament de Geografia i Ordenació del territori de la Universitat de Toulouse-Le Mirail. Ha treballat sobre temes relacionats amb les accions i les polítiques culturals, la dinàmica metropolitana i la dinàmica territorial de les ciutats petites i la governança, el territori i la cooperació entre els projectes locals. És autora de la tesi les iniciatives culturals municipals en la recomposició dels espais metropolitans, així com de diversos articles en llibres i revistes.

Ralf Ebert és director de STADTart, Consultoria per a la Ciutat, Cultura i Planejament, ubicada a Dortmund (Alemanya). És professor de la Universitat de Dortmund i de la Universitat de Ciències Aplicades de Werningerode/Harz (Alemanya). STADTart és una consultoria ben establerta en l’àmbit de la cultura, la creativitat i el desenvolupament urbà. Aquesta consultoria fent recerca aplicada i assessorament sobre polítiques i estudis de viabilitat per als governs locals i regionals, Aixa com per empreses privades. Des de 1991 STADTart és el soci líder d’un consorci per a dur a terme l’informe trianual “Indústries Culturals. Informes de l’Estat de Rin del Nord Westfàlia”. Aquests documents s’han convertit en un model per a aquests tipus d’informes tant a Alemanya com internacionalment. Des de principis de 1990, Ebert està involucrat en estudis sobre la ciutat creativa, tot analitzant en diferents tipus d’espais creatius dins de la ciutat. Ralf Ebert ha publicat nombrosos informes sobre la cultura i les indústries creatives, el turisme cultural i el marketing per les regions, parcs d’oci, les estratègies de desenvolupament cultural i les indústries creatives en les regions tradicionalment industrials com el Ruhr i les ciutats de mida mitjana. Ha estat convidat com a ponent en congressos nacionals i internacionals, entre d’altres Estats, als EUA, Taiwan, Holanda, Espanya i Gran Bretanya.

Jean Louis Bonnin, nascut a Poitiers el 1947, és Conseller Cultural de l’Alcalde de Nantes i del President de Nantes Métropole des d’abril de 2006. Cap del projecte europeu ECCE (Desenvolupament de clústers econòmics d’empreses culturals), que inclou les ciutats d’Aquisgrà, Angers, Eindhoven, Utrecht, Rennes Métropole i una Agència anglesa de desenvolupament de les indústries culturals (CIDA) de la regió del Yorkshire ). Anteriorment treballat, entre altres, com a director de Desenvolupament Cultural per a la Ciutat de Nantes (Cultura – Patrimoni – Turisme) (1995-2006) i com a director d’Afers Culturals a la ciutat de Blois, sota l’alcalde Jack mandat Lang (1991-1995).

Graeme Evans és catedràtic d’Estudis Urbans i Director del Cities Research Institute, de la London Metropolitan University (www.citiesinstitite.org). També és professor de Cultura i desenvolupament urbà de la Universitat de Maastricht (una de les cinc ciutats holandeses en licitació per a la Capital Europea de la Cultura 2018). Ha dirigit importants estudis internacionals comparatius de les indústries creatives i les polítiques culturals (Creative Spaces) i ha realitzat la guia d’orientació sobre la cultura i la regeneració i la planificació cultural del Ministeri de Cultura del Regne Unit (www.living-places.org.uk, www.culture.gov.uk/case). Ha treballat per l’OCDE en estudis metropolitans sobre l’economia creativa i cultural de Copenhaguen i de Toronto. Actualment està assessorant a Istanbul, en el marc de la seva capitalitat de la Cultura i programes de recerca i intercanv cultural, treballa també en l’avaluació del llegat municipal del Jocs Olímpics de Londres 2012.

Francesco Gastaldi, (Chiavari, Gènova, 1969). Francesco Gastaldi és investigador en urbanisme a la Facultat d’Ordenació del Territori de la Universitat IUAV. Va assolir un grau en Arquitectura a la Universitat de Gènova, i el doctorat en Planificació Territorial i Desenvolupament Local en el Politècnic de Torí, ha estat investigador al Departament Polis de la Universitat de Gènova i professor de la Universitat de Parma i el Politècnic de Torí. Va portar a terme activitats de recerca en els àmbits de la política de desenvolupament local i gestió urbana. Va prendre part en MIUR i projectes universitaris de recerca, també ha dut a terme projectes de recerca tant per adminsitracions públiques, com entitats privades. És autor de diversos documents, articles, capítols de llibres i llibres entre els quals “Francesco Gastaldi, Valeria Fedeli (eds.): Pratiche strategiche di pianificazione, FrancoAngeli, Milà, 2004″; un estudi sobre la planificació estratègica a través de diferents experiències a Itàlia.

Charles Landry treballa per ajudar a les ciutats a assolir el seu potencial mitjançant l’activació de la seva imaginació i pensament. En estreta col·laboració amb els responsables polítics i els agents locals i actuant com un crític amic, inspira, facilita i estimula a les ciutats per poder transformar-se i millorar. Landry ajuda a trobar solucions originals als dilemes urbans aparentment insolubles com ara casar la innovació i la tradició, conjugar la creació de riquesa i la cohesió social, o les especificitats locals i una orientació global. Vist com una autoritat internacional sobre la creativitat i el futur de la ciutat, Landry es centra especialment en com la cultura d’un indret pot dinamitzar i revitalitzar l’economia, millorar la pròpia imatge i la confiança. Charles Landry és un freqüent orador i moderador, realitza estudis i investigacions com a consultor, així com també desenvolupa els seus propis projectes en àrees com ara la Intercultural City and the Creative Bureaucracy. Ha escrit diversos llibres, dels quals en destaca: The Art of City Making, en el que tracta com les ciutats poden ser més “creatives per al món” perquè les energies dels individus i les empreses es alinear amb les seves responsabilitats globals. Això es basa en les seves idees originals desenvolupades al llibre “The Creative City: A Toolkit for Urban Innovators”, que ha estat acreditat amb el llançament del moviment mundial de Ciutats Creatives. Amb coautoria amb Phil Wood també ha escrit The Intercultural City. Charles Landry va néixer el 1948 i va estudiar a Gran Bretanya, Alemanya i Itàlia. El 1978 va fundar Comedia, una consultora molt respectada Europea, que treballa en la creativitat, la cultura i el canvi urbà. Ha treballat en diversos centenars de projectes al llarg i és convidat a donar conferència per tot el món.